Jak si potiskli triko

V rámci projektového dne jsme s kolegyní připravily dopolední workshop na 3D tisk a hlavně tedy se zaměřením na tvorbu potisku trika.

Že se nám bohatě naplnil je asi docela jasné.

Chce se mi říct bohužel. Měly jsem ve dvou 24 dětí a velké plány. Trika jsme zvládly, bohužel plánovanou druhou část jsme jenom nakously. Takže příště raději menší skupinu.

Jak na to?

Inspirovaly jsme se u Průši https://blog.prusa3d.com/cs/jak-tisknout-na-tricka_55588/, ale pro naše učely jsme si postup opravdu zjednodušily.

Protože většina účastníků měla nějakou zkušenost, tak vlastní tvorba probíhala v různých programech – Tinkercad, Doodle3D nebo CADit. Ale někteří začínali od nuly a také to zvládli. Cenné bylo, že si žáci mezi sebou radili a řada z nich vyzkoušela aplikací víc, protože je to soused z jiné třídy naučil.

Někteří měli zkušenost i se slicerem, ale slicovaní bylo raději na nás. Celý vtip nažehlování je v tom, že tisk je jenom jedna vrstva, takže bylo třeba hlídat výšku modelu. Řada tisků neměla spodní vrstvu, jen jednu vrtvu výplně – měla tedy vzoreček.

Následné tisky už si žáci pouštěli sami – měli jsme k dispozici 3 tiskárny a nepřehazovaly se filamenty. Na začátku si odhlasovali sami 3 barvy, které se budou používat. Vzhledem k velikosti a výšce je tisk dost svižný. Ale dopředu bylo jasné, že jedna či dvě vlastní věci moc žáky neuspokojí, tak jsme předem vytiskli řadu různých tvarů v různých barvách, kterými mohli své výtvory doplnit. Zbylo nám ještě na spoustu dalších trik.

Poslední fáze je zažehlení. Ukázalo se, že naše moderní parní generátory a žehličky nám nepomůžou, takže naši manželé v dílnách našli dávno odložené kousky, které používají na nažehlování hran nábytku a vosku na lyže. Ty fungovaly bezvadně! Dvě nám stačily.

Vlastní zažehlování se dělá přes pečící papír, doporučuji vyzkoušet, který vám bude vyhovovat (hnědy byl asi o trochu lepší) a občas vyměnit. Úplně největší problém byla zkušenost se žehlením – spousta držela žehličku poprvé v životě! A že žehlička se nedá odložit horkou plochou na deku a odejít bylo fakt překvapení. Takže bez trvalého dozoru to nešlo.

Je jasné, že tento potisk nebude ten nejtrvalejší, ale mít (aspoň chvíli) tričko s vlastním potiskem je přece frajeřina!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *